tarjouspyynto
soita

BLOGI - VESIVISIOITA

Meille suomalaisille puhdas ja riittävä vesi on itsestäänselvyys. Suurimmalle osalle maailman väestöä näin ei kuitenkaan ole. Tässä blogissa tulemme kertomaan siitä, miten omakotiasuja, mökkiläinen, kerrostaloperhe tai kuka tahansa voi omalla toiminnallaan ja luotettavan ammattilaisen turvin huolehtia vedestä – elämämme ylläpitäjästä.

Mielessä oman kaivon rakentaminen?

19/05/2022
Mielessä oman kaivon rakentaminen? Watman asiantuntijaliikkeestä Mr.LVI:ltä löytyy yleensä kaikki tarvittava ja asennusvinkit oikeaan asennukseen.

Ajatus omasta kaivosta saattaa syntyä monista eri syistä. Usein kaivohaaveiden taustalla on veden laatu: raikas ja puhdas vesi omasta pihasta on ajatus, joka sykähdyttää suomalaisen luonnonläheistä mieltä. Tässäkään asiassa ei kuitenkaan kannata lähteä soitellen sotaan: huolellinen ennakkosuunnittelu ja asiantuntevan urakoitsijan etsiminen säästävät ikäviltä korjaustoimilta.

Jos sinunkin mielessäsi elää haave omasta kaivosta, olet varmaan jo tarkastellut tonttiasi sillä silmällä. Mikä olisi kaivolle paras paikka? Asia ei ole aivan yksiselitteinen. Kaivon paikkaa valittaessa kannattaa selvittää esim. tontin maa- tai kallioperän ominaisuudet ja mahdolliset ympäristöriskit. Maaperän ominaisuuksien perusteella voidaan ennustaa veden laatua ja riittävyyttä.

Maaperä kertoo myös, millainen kaivotyyppi kannattaa valita. Yleisin kaivotyyppi, rengaskaivo, soveltuu pehmeään maaperään. Mikäli kallio tulee nopeasti vastaan, päädytään porakaivoon. Erityisesti rannikolla ja saaristossa maaperä on usein kallioinen. Toisaalta myös moreenimaaperään voidaan valita porakaivo.

Suomi on pitkä maa, ja tällä on suora vaikutus rakentamisajankohtaan. Rakentaminen kannattaa ajoittaa siten että se ei satu kosteimpaan mahdolliseen vuodenaikaan. Etelä- ja Keski-Suomessa ihanteellisin aika on loppukesällä ennen syyssateiden alkamista ja pohjoisessa taas keväällä, ennen lumien sulamista.

Kuten kaikissa rakennusprojekteissa, myös tässä urakoitsijan osaamisesta kertoo parhaiten yrityksen kokemus ja referenssit juuri omalla alueellasi. Kyseessä on panostus pitkälle tulevaisuuteen, joten valinta kannattaa tehdä harkiten. Ammattitaitoa ja osaamista kyllä löytyy, mutta ne kannattaa aina tarkistaa etukäteen.

Hämäläisen perhe rakennutti oman kaivon kesämökkitontilleen Keski-Suomessa. Mökki sijaitsee pehmeäpohjaisella metsäpalstalla, joten kaivoksi valikoitui perinteinen rengaskaivo. Urakoitsijan Hämäläiset valitsivat mökkipaikkakunnan sanomalehtimainoksesta. Referenssejä Hämäläiset eivät juurikaan kyselleet.

 

Aluksi kaikki näytti menevän hyvin. Kaivo valmistui ajallaan, sen vedenlaatu tutkittiin ja hyväksi havaittiin. Seuraavana kesänä vedessä alkoi kuitenkin tuntua tunkkaista makua ja sen värikin sameni jonkin verran. Hämäläinen kutsui urakoitsijan paikalle ja tarkistuksessa todettiin, että kaivon kantta ei oltu tehty riittävän tiiviiksi, ja sitä kautta kaivoon pääsi roskaa ja sadevesiä. Kansi korjattiin.

 

Tämä ei kuitenkaan vielä parantanut tilannetta, sillä vedessä oli edelleen outoja makuja ja kirkkaudessa oli puutteita. Uudessa tarkistuksessa havaittiin, että kaivon rakenteiden liitosten tiivisteet falskasivat ja näin valumavesiä pääsi kaivoon. Tällä kertaa korjaustoimet riittivät ja lisäkulut menivät luonnollisesti urakoitsijan piikkiin, mutta lisätyön aiheuttama harmi ja epäjärjestys ovat vaikeasti korvattavissa.

 

Tarinan opetus: kun valitset urakoitsijaa, ota selvää referensseistä.

 

Entä sitten se kaivon kustannuspuoli?

On selvä, että kaivon rakentaminen ei ole aivan ilmaista huvia, mutta kustannuksia on verrattava niiden tuomaan hyötyyn ja iloon. Kaivon rakentamisen kustannuksiin vaikuttaa moni tekijä: maa- tai kallioperän ominaisuudet, sijainti ja ympäristöriskit sekä kaivon rakentamiskulut. On selvää, että pintavesikaivo(rengaskaivo) tai porakaivo on kustannusrakenteeltaan erilaisia. Pintavesikaivo, joka tehdään maan päälle ei tarvitse erikoiskalusto kaivinkonetraktoria ihmeellisempää vempelettä, kun taas porakaivo vaatii syväporaukseen soveltuvaa kalustoa, porausvaunun ja kompressoriauton.

Kaivon varusteet, porakaivopumput, vesiautomaatit ja painesäiliöt kannattaa vertailla myös huolellisesti, niistä löytyy paljon erilaisia materiaalivaihtoehtoja ja kaikki ei aina ole elintarvikeluokiteltuja. Yhtä tärkeää on käyttää kaivonrakennuksessa niihin tarkoitettuja tarvikkeita kuten porakaivohattua, pumpun kannatinvaijeria, kaivon ilmastushattua. Kun käytetään laadukkaita tarvikkeita, lopputulos on hyvä. Watman asiantuntijaliikkeestä esim, Mr.LVI:ltä löytyy yleensä kaikki tarvittava yhdellä reissulla ja kassiin jää myös paljon asennusvinkkejä oikeaan asennukseen.

Kun kaivo on vihdoin valmis, veden laatu kannattaa tutkituttaa vielä ennen kaivon käyttöönottoa. Siihenkin löytyy apu vaikkapa suoraan tästä.

Sitten vain lasiin kirkasta, omaa vettä, ja ei kun nauttimaan!

Mr.LVI on Watman asiantuntija! Vesipumput, kalvopainesäiliöt ja tarvikkeet asennusvinkkeineen vesikauppa.comista!

Tilaa Mr. LVI Vesivisioita blogi sähköpostiisi

Tilaa uusin blogi suoraan sähköpostiisi ja saat 20 euron alekoodin vesikauppa.comiin! (Ostoraja 100 €)

Lähetettyäsi tietosi lomakkeella, saat meiltä vielä sähköpostin, josta linkkiä klikkaamalla vahvistat liittymisesi sähköpostilistalle.

Linkki tietosuojaselosteeseen: https://mrlvi.fi/tietosuojaseloste/

Pin It on Pinterest